Metsäkirkko

Eräsavu, Nyynäistentie 836

Tätä vuodesta 2003 saakka joka joulun alla toteutettua Eräsavun metsäkirkkoa järjestävät Kormu-Launosten Metsäveikot, partiolippukunta Santamäen Palokärjet, Lopen seurakunta, media ja lukuisat talkoolaiset.

Metsäkirkon tulet kutsuvat

Ulkotulet ja vetopasuunan soitto kutsuvat su 18.12. klo 16.00 metsäkirkon roihun äärelle Lopen  Eräsavulle (Nyynäistentie 836) kaikenikäisiä.

Varsinainen hartauspaikka on sen verran metsässä, että sinne Eräsavun pihalta edettäessä saatetaan tarvita liikuntarajoitteisille avustajia. Myös säänmukainen pukeutuminen on hyvä huomioida, ettei  ala palella tai kastua liikaa.

Kuusien suomassa suojassa lämmittävän ison nuotion äärellä rauhoitutaan jouluun.

Tämä korpikirkko on vietetty usein  tuomaanpäivänä, jolloin entisaikaan alkoi joulurauha jo siinä mielessä, että jouluvalmistelujen piti olla tehtynä: mm teurastukset suoritettuina. Aseiden käyttöä ja riitoja piti välttää tavallista tarkemmin, mutta myös arkielämää pyrittiin rauhoittamaan ja antamaan sijaa levolle.

Eräsavun metsäkirkossa kuullaan mm metsäneläinten joulurauhanjulistus sekä ajankohtainen metsästyskatsaus.

Tuttujen joululaulujen lisäksi on laulettu usein myös jokin uusi loppilaissyntyinen, tähän juhlaan varta vasten suunniteltu joululaulu.

Hartauden jälkeen avattavaa metsäkirkkopuffettia varten kannattaa varata käteistä mukaan.

Tätä vuodesta 2003 saakka joka joulun alla toteutettua Eräsavun metsäkirkkoa järjestävät Kormu-Launosten Metsäveikot, partiolippukunta Santamäen Palokärjet, Lopen seurakunta, media ym.

Ilkka Juote
Kappalainen

Vanha kirkko

Vanhan kirkon iltahartaus