Vanha kirkko

Santa Pirjo

Pilpalantie 97 , 12700 Loppi

Vanha kirkko

Lopen vanha kirkko eli Santa Pirjo sijaitsee korkealla mäellä noin 1 km Lopen kirkonkylästä Pilpalan suuntaan entisessä kyläkeskuksessa. Kirkon vieressä sijaitsee Lopen Kotiseutumuseo Lukkarin Puustelli.

Lopen vanhan kirkon suojeluspyhimys oli Pyhä Birgitta. Kansan suussa Pyhän Birgitan kirkko on taipunut Santa Pirjon kirkoksi.

Kirkko on pärekattoinen vaatimaton hirsikirkko.

Seurakunnan vanhimmat asiakirjat, joissa mahdollisesti kerrottiin vanhan kirkon todellinen ikä, tuhoutuivat tulipalossa vuonna 1880. A.O. Heikel määritteli Lopen vanhan kirkon rakennetuksi 1400-1500 lukujen vaihteen tienoilla. Joensuun yliopiston dendrokronologinen laboratorio selvitti lustotutkimuksella vuonna 1987 kirkkoon käytettyjen seinähirsien viimeisiksi kasvuvuosiksi 1665 ja 1666.

Kirkkoa käytettiin vuoteen 1805 asti jumalanpalveluksiin. Sitä on myös käytetty hautapaikkana. Myöskin kirkonmäki on vanha hautausmaa. Tästä on jäljellä enää vain Törne-suvun muistomerkki ja Sakari Pälsin hauta.

Kirkko on avoinna nähtävyyskirkkona kesäisin.
Kesäaikana 10.6.-4.8.2020 aukioloaika päivittäin (paitsi juhannusaattona) klo 12-14.45 sekä lisäksi torstaisin klo 17.15-20.

Kesätorstaisin ajalla 1.6.-31.8. kirkossa pidetään iltahartaus klo 20.

Loppukevään ja alkusyksyn aikana kirkko on avoinna ryhmille sopimuksen mukaan (puh. 050 426 4100 / kirkkoherranvirasto).
Talviaikana kirkko on suljettu.

Kirkkoa voidaan varata myös avioliittoon vihkimisiin, ristiäisiin yms. Näiden ohjelmassa on huomioitava, että kirkossa ei ole sähköä eikä urkuja, ja että kirkkoon pääsy vaatii hyvää kävelykuntoa (jyrkkä ylämäki parkkipaikalta kirkkoon).

Pilpalantie 97, 12700 Loppi

Lopen vanhan kirkon iltahartaus

Ilkka Juote, Anne Laulajainen. Tervetuloa paikan päälle tai osallistumaan Facebookin välityksellä

Pilpalantie 97, 12700 Loppi