Hautainhoito

Haudan hoito on hautaoikeuden haltijan vastuulla. Haudan voi hoitaa itse tai antaa seurakunnan hautainhoitorahaston hoidettavaksi. Seurakunta hoitaa hautausmaan yleiset alueet vainajien muistoa kunnioittavalla tavalla.

Hautapaikka tarvitsee hoitoa, kuten nurmikon leikkuuta, siistimistä, rikkakasvien kitkemistä sekä kukkien istuttamista ja hoitoa. Haltijan tulee huolehtia, että hauta on siisti ja muistomerkki tukevasti kiinnitetty ja suorassa. Omaiset voivat halutessaan tehdä hoidosta sopimuksen seurakunnan hautainhoitorahaston kanssa. Hoitosopimuksen voi tehdä yhdeksi tai useammaksi vuodeksi kerrallaan.

Haudanhoitosopimukseen sisältyy

  • kevätsiivous
  • kukkapenkin kunnostus ja lannoitus
  • hauta-alueen nurmikon hoito, hiekkapinnan hoidosta tulee lisäveloitus
  • kukkien hoito
  • kukkien poisto syksyllä
  • syyssiivous

Hoitosopimukseen ei sisälly muistomerkin tai reunakivien hoitoa, eikä haudan peruskunnostusta. Peruskunnostus tehdään tilauksesta tai reunakivien poiston yhteydessä. Uuden hoitosopimuksen alkaessa puutarhuri arvioi haudan peruskunnostuksen tarpeen. Seurakunta ei tee hautakivien oikaisua, eikä talvihoitoa. Hoitosopimus tehdään enintään haudan hallinta-ajan päättymiseen saakka.

Kesäkukka- ja perennahoito

Kesäkukka- ja perennahoidossa kukkien määrän ja lajikkeet valitsee seurakunta. Kukat istutetaan pakkasvaaran vuoksi kesäkuun puolen välin jälkeen, juhannukseen mennessä. Kukat hoitohaudoilta kerätään pois syyskuun aikana. Pyrimme toiminnassamme ekologisuuteen ja hankimme kasvit mahdollisuuksien mukaan lähialueen puutarhoilta.

Haudanhoitohinnasto

Haudanhoitomaksut määrittää vuosittain kirkkoneuvosto. Vuoden 2022 hinnaston löydät täältä.

Ota yhteyttä

Hautainhoitosopimukset tehdään taloustoimistossa, yhteystiedot alla.

Hautainhoidon käytännön asioista voi kesäaikaan ottaa yhteyttä kausipuutarhuriin, yhteystiedot alla.