Tervetuloa rippikouluun!


Rippikoulu on osa kirkon jatkuvaa ja ihmisen koko eliniän kestävää kasteopetusta. Tavoitteena on, että rippikoululainen vahvistuu siinä uskossa kolmiyhteiseen Jumalaan, johon hänet on pyhässä kasteessa otettu, kasvaa rakkaudessa lähimmäiseen ja elää rukouksessa ja seurakuntayhteydessä. Nimitys rippikoulu viittaa vanhan käytännön mukaiseen ehtoolliseen, johon liittyi rippi eli synnintunnustus ja synninpäästö. Tämän mukaisesti rippikoulu on ollut vanhastaan ehtoolliselle valmistava. Nykyisin rippikoulun ensisijaisena tehtävänä on perehdyttää nuoria kirkon uskoon ja ohjata heitä elämään seurakunnan yhteydessä. Rippikoulu on keskeinen osa kirkon kasteopetusta ja nuorisotyötä.

Suomessa rippikoulun käy vuosittain 15-vuotiaista nuorista noin 90 % ja heistä suurin osa käy riparin leirimuotoisena. Rippikoulun - eli tuttavallisemmin riparin - voidaan sanoa olevan merkittävä osa suomalaista nuorisokulttuuria.
 

Rippikoulut Lopen seurakunnassa vuonna 2023

Vuoden 2023 rippikoulujen jako on tehty ja nuorille on lähetetty lokakuun alussa kirjeet. Vapaita paikkoja leireille löytyy vielä 1.riparilta sekä päivärippikoulusta. Tiedustelut Susanna Rinteeltä.

Tästä löydät kirjeet vielä sähköisessä muodossa.

1.ripari

2.ripari

3.ripari

päiväripari

muualle menevät

Miten ripari käydään?

Lopella pidetään ensi vuonna neljä rippikouluryhmää. Näistä kolme toteutetaan leireinä ja yksi päivärippikouluna.  Jokaisella ryhmällä on sama määrä tapaamisia.

Leirin/intensiivijakson ohella rippikoulu sisältää myös seuraavat jutut:

 • Riparistarttikonsertti, joka on yhteinen kaikille Lopen seurakunnan riparilaisille.
 • Yhteinen tutustumisilta oman ryhmäsi kanssa.
 • Oman iltamessun valmistaminen ja osallistuminen siihen yhdessä koko ripariporukkasi kanssa.
 • Jouluvalomessuun ja Rippikoulun kirkkopyhän messuun osallistuminen.
 • Itsenäisiä käyntejä erilaisissa seurakunnan tilaisuuksissa. Näitä varten saat ”riparipassin” johon keräät merkintöjä osallistumisista. Lisäksi riparipassissa on yksi ”palvelutehtävä”. Tästä lisää ensimmäisessä riparikirjeessä. Riparipassiin keräät myös yhteisistä tapaamisista merkinnät.
 • Riparilla opetellaan myös muutamia tärkeimpiä asioita ulkoa, esimerkiksi Isä meidän -rukous ja uskontunnustus.

Kaikki rippileirimme järjestetään Kesijärven leirikeskuksessa (Nikulantie 210, Launonen). Leiririppikoulujen lisäksi on mahdollisuus käydä ripari päivärippikouluna kirkonkylällä. Päivärippikoulussa nuori yöpyy kotona. 

Rippikoulumme ovat päihteettömiä ja savuttomia.

Rippikouluun ilmoittaudutan 23.9. mennessä toimittamalla postissa saatu kaavake kirkkoherranvirastoon. Voit tulostaa myös kaavakkeen tästä

 

Lopella pidetään v. 2023 neljä rippikoulua. Jokainen riparille ilmoittautuva nuori saa paikan jossain ripariryhmässä, mutta kaikkia nuoria emme valitettavasti voi ottaa sille leirille, jolle ensisijaisesti toivoo. Kaveritoiveiden toteuttaminen on helpointa 1.riparilla. Huomioithan tämän suunnitellessasi perheesi aikatauluja ensi vuonna.

1. ripari

2. ripari

3. ripari

Päivärippikoulu

Riparistarttikonsertti kaikille rippikoululaisille

13.10.2022 klo 18.30 – 20.00

Elmola

Ryhmän yhteinen tapaa­minen, sekä nuortenilta 16.30-20.00

3.11.

10.11.

17.11.

24.11

Iltamessu ja sen valmistelu klo 17.45-20.45.

27.4.

16.2.

30.3.

25.5.

Ryhmän yhteinen tapaaminen klo 9.45-14

12.2.

18.5.

28.5.

7.5.

Jouluvalomessu kaikille rippikoululaisille

                                15.12.2022 klo 20-20.45

                                               Kappeli

Rippikoulun kirkkopyhän messu kaikille rippikoululaisille

22.1. klo 09.45-11.30

Lopen kirkko

Vanhempainilta klo 17 – 18.30

1.2.

kaikkien kesän riparien vanhempainilta 17.5.

Leirijakso/intensiivijakso

18.-25.2.

5.-12.6.

14.-21.6.

4.-10.6.

Konfirmaatioharjoitus

4.5.

leirin/intensiivijakson lopuksi Lopen kirkossa

Konfirmaatio klo 10

7.5.

18.6.

2.7.

11.6.

 

Muiden seurakuntien ja järjestöjen rippileireille osallistuvat Lopella asuvat nuoret

 

Jos käyt riparisi leirijakson muualla kuin Lopen seurakunnassa, osallistut kuitenkin talven ja kevään aikana Lopen seurakunnan jumalanpalveluksiin ja toimintaan. Muualla leirijaksonsa käyville on kaksi yhteistä tapaamista, alkutapaaminen to 27.10.2022 Lopen kirkon musiikkisalissa klo 16.15-17.30 ja oman messun valmistelu ja oma messu su 11.12.2022 klo 9-11.3

Mikä on leiririppikoulu?

 • Leirimuotinen ripari kestää viikon ja ne järjestetään Kesijärven leirikeskuksessa Lopella.
 • Lähtökohtaisesti leiriltä ei poistuta kesken minnekään vaan leirillä sitoudutaan olemaan koko viikko yhdessä ryhmän kanssa. Erilaisiin harrastuksiin ei siis ole mahdollista lähteä leirijakson aikana. Poikkeuksia leiriltä poistumisesta tehdään esimerkiksi sukujuhlien suhteen, mutta niistä on sovittava hyvissä ajoin leirin vastuuohjaajan kanssa ennen leirin alkua.
 • Leiri päättyy Lopen kirkolle konfirmaatioharjoituksiin.
 • Leirin ryhmäkoko on noin 25 nuorta.

 

Mikä on päivärippikoulu?

 • Päiväripari toteutetaan kirkonkylällä seurakunnan tiloissa noin klo 10-18 välisenä aikana.
 • Yksi päivistä on retkipäivä. Retken kohde ilmoitetaan lähempänä päiväriparin intensiivijaksoa.
 • Päivärippikoulu sopii esimerkiksi, jos leirillä yöpyminen ei ole mahdollista tai jos kaipaa alle 20 hengen opetusryhmää.
 • Päiväriparin tavoite on myös tarjota kiva ja mielekäs riparikokemus. Erona on, että illaksi pääsee esimerkiksi treeneihin ja yöksi omaan sänkyyn nukkumaan.

 

 

 

 

Riparipassi

Ripari alkaa jo lokakuussa. Ennen leiri-/intensiivijaksoa jokainen riparilainen tapaa omaa ripariryhmää ja osallistuu seurakunnan toimintaan.

Nämä ennen leirijaksoa pidettävät tapaamiset on koottu ns. riparipassiin, joka lähetetään jokaiselle riparilaiselle postitse samalla kun kerrotaan, mihin ryhmään kukin nuori pääsee.

Riparipassiin kerätään merkintöjä erilaisista tilaisuuksista. Riparipassissa on ohjeet siitä mitä siihen tarvitsee kerätä alla olevista kategorioista.

 • Ryhmän yhteiset tapaamiset käydään aikataulun mukaisesti yhdessä oman ripariryhmän kanssa. 
   
 • Jumalanpalvelukset ja uskonelämä  johon osallistut omalla ajallasi. Jumalanpalveluksessa voi käydä muuallakin kuin Lopen kirkossa. Lopen seurakunnan jumalanpalvelukset löytyvät tapahtumakalenterista merkinnällä "Jumalanpalvelukset ja uskonelämä"Linkki avautuu uudessa välilehdessä.
   
 • Nuorten tilaisuus johon osallistutaan itselle sopivina ajankohtina. Löydät listan Lopen seurakunnan nuortentilaisuuksista tapahtumakalenterista merkinnällä "Nuorille"Linkki avautuu uudessa välilehdessä. Tämän lisäksi on rippikouluryhmällä on omia yhteisiä nuorteniltoja.
   
 • muu seurakuntatilaisuus. Jos syksyn, talven ja kevään aikana osallistut esimerkiksi läheisesi kastejuhlaan, kirkolliseen vihkimiseen tai hautajaisiin, saat merkinnän näistä. Lisäksi voit osallistua seurakunnan kinkereille, konsertteihin, aikuisten tilaisuuksiin, ym. Löydät nämä tapahtumat tapahtumakalenterista kategorioilla "Aikuisille", "Musiikki", "Lähetys- ja avustustyö". 
   
 • Palvelutehtävässä jokainen tekee hyvää auttamalla jotakuta ihmistä valitsemallaan tavalla.

Riparipassiin merkittyihin tilaisuuksiin osallistuminen on olennainen osa rippikoulun kokonaisuutta. Riparipassiin on merkitty ajankohta, johon mennessä passin on oltava täynnä ja jolloin se on palautettava oman riparin ohjaajille.

Ota yhteyttä