Tervetuloa rippikouluun!


Rippikoulu on osa kirkon jatkuvaa ja ihmisen koko eliniän kestävää kasteopetusta. Tavoitteena on, että rippikoululainen vahvistuu siinä uskossa kolmiyhteiseen Jumalaan, johon hänet on pyhässä kasteessa otettu, kasvaa rakkaudessa lähimmäiseen ja elää rukouksessa ja seurakuntayhteydessä. Nimitys rippikoulu viittaa vanhan käytännön mukaiseen ehtoolliseen, johon liittyi rippi eli synnintunnustus ja synninpäästö. Tämän mukaisesti rippikoulu on ollut vanhastaan ehtoolliselle valmistava. Nykyisin rippikoulun ensisijaisena tehtävänä on perehdyttää nuoria kirkon uskoon ja ohjata heitä elämään seurakunnan yhteydessä. Rippikoulu on keskeinen osa kirkon kasteopetusta ja nuorisotyötä.

Suomessa rippikoulun käy vuosittain 15-vuotiaista nuorista noin 90 % ja heistä suurin osa käy riparin leirimuotoisena. Rippikoulun - eli tuttavallisemmin riparin - voidaan sanoa olevan merkittävä osa suomalaista nuorisokulttuuria.
 

Lopen seurakunnan riparit 2024

Kuka voi käydä rippikoulun?

Vuonna 2024 rippikouluun kutsutaan erityisesti v. 2009 syntyneitä Lopen seurakunnan jäseniä. Rippikoulun Lopella voivat käydä lisäksi

 • rippikouluikäiset kirkkoon kuulumattomat nuoret. Jos sinua ei ole kastettu ja haluat riparin jälkeen osallistua konfirmaatioon, sinut voidaan kastaa ennen konfirmaatiota huoltajiesi luvalla. Ole tässä tapauksessa yhteydessä rippikouluryhmän pappiin tai mainitse asiasta ilmoittautumisen yhteydessä niin otamme yhteyttä.
 • ne vuosina 2007–2008 syntyneet, jotka eivät ole vielä käyneet riparia.
 • vuonna 2010 syntyneet, jotka ovat aloittaneet koulunsa vuotta aikaisemmin eli ovat nyt 8. luokalla.
 • muiden seurakuntien jäsenet, jotka erityisesti haluavat käydä riparinsa Lopella

Miten ripari käydään?

Lopella pidetään ensi vuonna neljä tai viisi rippikouluryhmää. Näistä neljä toteutetaan leireinä ja yksi päivärippikouluna.  Jokaisella ryhmällä on sama määrä tapaamisia.

Leirin/intensiivijakson ohella rippikoulu sisältää myös seuraavat jutut:

 • Riparistarttikonsertti, joka on yhteinen kaikille Lopen seurakunnan riparilaisille.
 • Yhteinen tutustumisilta oman ryhmäsi kanssa.
 • Rippikoulun kirkkopyhän messuun osallistuminen yhdessä perheesi ja/tai kummiesi kanssa.
 • Iltamessu ja sitä edeltävä ehtoollisopetus. Iltamessussa saat ehtoollisopetuksen jälkeen halutessasi osallistua ehtoolliselle.
 • Kaksi itsenäistä käyntiä seurakunnan tilaisuuksissa. Näitä varten saat ”riparipassin” johon keräät merkinnät osallistumisista. Lisäksi riparipassissa on yksi ”palvelutehtävä”. Tästä lisää ensimmäisessä riparikirjeessä. Riparipassiin keräät myös yhteisistä tapaamisista merkinnät.
 • Riparilla opetellaan myös muutamia tärkeimpiä asioita ulkoa, esimerkiksi Isä meidän -rukous ja uskontunnustus.

Mikä on leiririppikoulu?

 • Leirimuotinen ripari kestää viikon ja ne järjestetään Kesijärven leirikeskuksessa Lopella.
 • Lähtökohtaisesti leiriltä ei poistuta kesken minnekään vaan leirillä sitoudutaan olemaan koko viikko yhdessä ryhmän kanssa. Erilaisiin harrastuksiin ei siis ole mahdollista lähteä leirijakson aikana. Poikkeuksia leiriltä poistumisesta tehdään esimerkiksi sukujuhlien suhteen, mutta niistä on sovittava hyvissä ajoin leirin vastuuohjaajan kanssa ennen leirin alkua.
 • Leiri päättyy Lopen kirkolle konfirmaatioharjoituksiin, pois lukien talvirippikoulu.
 • Leirin ryhmäkoko on noin 25 nuorta.

Mikä on päivärippikoulu?

 • Päiväripari toteutetaan kirkonkylällä seurakunnan tiloissa noin klo 10-18 välisenä aikana.
 • Yksi päivistä on retkipäivä. Retken kohde ilmoitetaan lähempänä päiväriparin intensiivijaksoa.
 • Päiväripari sopii esimerkiksi, jos leirillä yöpyminen ei ole mahdollista tai jos kaipaa alle 20 hengen opetusryhmää.
 • Päiväriparin tavoite on myös tarjota kiva ja mielekäs riparikokemus. Erona on, että illaksi pääsee esimerkiksi treeneihin ja yöksi omaan sänkyyn nukkumaan.

 1. ripari

 1. ripari

 1. ripari

 1. ripari

Päivärippikoulu

Riparistarttikonsertti kaikille rippikoululaisille

12.10.2023 klo 18.30–20.00

Loppisali

Ryhmän yhteinen tapaa­minen 16.30-18.00

9.11.

16.11.

23.11.

7.12.

2.11

Iltamessu ja ehtoollisopetus klo 18.30-20.00

25.4.

25.1.

29.2.

21.3.

30.5.

Ryhmän yhteinen tapaaminen klo 9.45-14

11.2.

28.4.

26.5.

26.5.

28.4.

Rippikoulun kirkkopyhän messu kaikille rippikoululaisille ja heidän vanhemmille

21.1. klo 09.45-11.30

Lopen kirkko

Vanhempainilta klo 18–19, kahvia tarjolla 17.30 alkaen

7.2.

kaikkien kesän riparien vanhempainilta 15.5.

Leirijakso/intensiivijakso

17.–24.2.

3.-10.6.

24.6-1.7.

3.-10.7.

2.-8.6.

Konfirmaatioharjoitus

2.5.

leirin/intensiivijakson lopuksi Lopen kirkossa

Konfirmaatio klo 10

5.5.

16.6.

7.7.

14.7.

9.6.

 

 

 

 

 

 

 

 

Tapaamispaikkojen osoitteet ja saapumisohjeet ovat ensimmäisessä riparikirjeessä, joka lähetetään postilla lokakuun alkupuolella rippikouluun ilmoittautuneille.

 

Entä jos haluan käydä riparini muualla kuin Lopella?

Voit käydä rippikoulusi leirijakson esimerkiksi kristillisen järjestön järjestämänä. Lisäksi mm. monien urheilulajien harrastajille järjestetään omia rippikoululeirejä.  Jos olet kiinnostunut näistä vaihtoehdoista, kannattaa olla aktiivinen ja selvittää vaihtoehtoja itsenäisesti piakkoin.

Jos käyt riparisi leirijakson muualla kuin Lopen seurakunnassa, teet rippikoulun ennakkojakson joko Lopella tai riparisi järjestävän tahon ohjeilla.

Muualla leirijaksonsa käyville on kaksi yhteistä tapaamista: alkutapaaminen to 2.11.2023 klo 16.30-18 sekä oman messun valmistelu ja oma messu su 10.12.2023 klo 9-11.30.

Jos käyt leirijaksosi muualla, mutta ennakkojakson Lopella, täytä ilmoittautumislomake myös Lopen seurakuntaan niin tiedämme lähettää sinulle riparipassin ja kutsun mukaan tapaamisiin!

Erityisrippikoulu

Erityisrippikoulu on tarkoitettu kehitysvammaisille nuorille ja se järjestetään seutukunnallisesti. Vuoden 2024 rippikoulusta vastaa Riihimäen seurakunta. Lisätietoja voit kysyä diakoniatyöntekijä Tiina Heiskaselta puh. 050 3237964.

Mitä rippikoulu maksaa?

Rippikoulumaksu on 155€. Päivärippikoulu maksaa 90€. Lasku tulee maksettavaksi rippikoulun intensiivijakson päätteeksi. Taloudellisista syistä leirimaksusta voi saada vapautuksen. Anomuksen voi lähettää sähköpostitse (tuomas.hynynen@evl.fi) tai kirjeitse (Tuomas Hynynen / Lopen seurakunta, Pilpalantie 3, 12700 Loppi).

 

Jäikö vielä kysymyksiä? Ota yhteyttä riparivastaava Sari Salmeen ja etsitään yhdessä vastaukset :) 

 

 

 

 

 

 

Riparipassi

Ripari alkaa jo lokakuussa. Ennen leiri-/intensiivijaksoa jokainen riparilainen tapaa omaa ripariryhmää ja osallistuu seurakunnan toimintaan.

Nämä ennen leirijaksoa pidettävät tapaamiset on koottu ns. riparipassiin, joka lähetetään jokaiselle riparilaiselle postitse lokakuun alkupuolella samalla kun kerrotaan, mihin ryhmään kukin nuori pääsee.

Riparipassiin kerätään merkintöjä erilaisista tilaisuuksista. Riparipassissa on ohjeet siitä mitä siihen tarvitsee kerätä alla olevista kategorioista.

Riparipassiin merkittyihin tilaisuuksiin osallistuminen on olennainen osa rippikoulun kokonaisuutta. Riparipassiin on merkitty ajankohta, johon mennessä passin on oltava täynnä ja jolloin se on palautettava oman riparin ohjaajille.

Ota yhteyttä

Seurakuntapastori

Vastuualueina kasvatustyö ja rippikoulut