Tervetuloa rippikouluun!


Rippikoulu on osa kirkon kasteopetusta. Tavoitteena on, että rippikoululainen vahvistuu uskossa kolmiyhteiseen Jumalaan, johon pyhä kaste hänet liittää. Sana rippikoulu viittaa ehtoolliseen, johon liittyy rippi eli synnintunnustus ja synninpäästö. Rippikoulun ensisijaisena tehtävänä on perehdyttää nuoria kirkon uskoon ja ohjata heitä elämään seurakunnan yhteydessä. Rippikoulu on keskeinen osa kirkon nuorisotyötä.

Suomessa rippikoulun käy vuosittain 15-vuotiaista nuorista noin 90 %. Heistä suurin osa käy riparin leirimuotoisena. Ripari on merkittävä osa suomalaista nuorisokulttuuria.


 

Lopen seurakunnan riparit 2025

Jos ilmoittautuminen on unohtunut ja haluat mukaan riparille, ota yhteyttä seurakuntapastori Tuula Tynjään (puh. 050 5534018) tai tuula.tynja(at)evl.fi. 

Kuka voi käydä rippikoulun?

Vuonna 2025 rippikouluun kutsutaan erityisesti v. 2010 syntyneitä Lopen seurakunnan jäseniä. Rippikoulun Lopella voivat käydä lisäksi:

  • rippikouluikäiset kirkkoon kuulumattomat nuoret. Jos sinua ei ole kastettu ja haluat riparin jälkeen osallistua konfirmaatioon, sinut voidaan kastaa ennen konfirmaatiota huoltajiesi luvalla. Ole yhteydessä rippikouluryhmän pappiin.
  • ne vuosina 2008–2009 syntyneet, jotka eivät ole vielä käyneet riparia.
  • vuonna 2011 syntyneet, jotka ovat aloittaneet koulunsa vuotta aikaisemmin eli ovat nyt 8. luokalla.
  • muualla kuin Lopella asuvat samanikäiset nuoret, jotka erityisesti haluavat käydä riparinsa Lopella.

Miten ripari käydään?

Lopella on vuonna 2025 neljä rippikouluryhmää. Näistä kolme toteutetaan leireinä ja yksi päivärippikouluna. Kaikki riparit ovat kesäaikaan. Jokaisella ryhmällä on sama määrä tapaamisia.

Leirin tai päivärippikoulun intensiivijakson ohella rippikoulu sisältää myös seuraavat jutut:

  • Yhteinen tutustumisilta oman ryhmäsi kanssa.
  • Iltamessu ja sitä edeltävä messuopetus. Iltamessussa saat ehtoollisopetuksen jälkeen halutessasi osallistua ehtoolliselle.
  • Kolme itsenäistä käyntiä seurakunnan tilaisuuksissa. Näitä varten saat riparipassin, johon keräät merkinnät osallistumisista. Passissa on myös yksi palvelutehtävä. 
  • Osallistuminen perhemessuun tai muuhun päiväjumalanpalvelukseen. 
  • Riparilla opetellaan myös muutamia tärkeimpiä asioita ulkoa, esimerkiksi Isä meidän -rukous ja uskontunnustus.

Mikä on leiririppikoulu?

  • Leirimuotoinen ripari kestää viikon ja ne järjestetään Kesijärven leirikeskuksessa Lopella.
  • Lähtökohtaisesti leiriltä ei poistuta kesken vaan leirillä sitoudutaan olemaan koko viikko yhdessä ryhmän kanssa. Erilaisiin harrastuksiin ei siis ole mahdollista lähteä leirijakson aikana. Poikkeuksista on sovittava hyvissä ajoin leirin vastuuohjaajan kanssa ennen leirin alkua.
  • Leiri päättyy Lopen kappelille konfirmaatioharjoituksiin.
  • Leirin ryhmäkoko on noin 25 nuorta.

Mikä on päivärippikoulu?

  • Päiväripari toteutetaan kirkonkylällä seurakunnan tiloissa klo 10-18 välisenä aikana.
  • Yksi päivistä on retkipäivä. Retken kohde ilmoitetaan lähempänä päiväriparin intensiivijaksoa.
  • Päiväripari sopii esimerkiksi, jos leirillä yöpyminen ei ole mahdollista tai jos kaipaa alle 20 hengen opetusryhmää.
  • Päiväriparin tavoite on myös tarjota kiva ja mielekäs riparikokemus. Erona on, että illaksi pääsee esimerkiksi treeneihin ja yöksi omaan sänkyyn nukkumaan.

Tapaamiset

Kesijärvi 1

Kesijärvi 2

Kesijärvi 3

päivärippikoulu

Ryhmän yhteinen tapaaminen 

13.11.

20.11.

27.11.

4.12.

Iltamessu ja messuopetus klo 18.00–20.00 kappeli

30.1.2025

27.2.2025

24.4.2025

27.3.2025

Ryhmän yhteinen tapaaminen klo 9.45–14 kappeli

27.4.

4.5.

25.5.

to 29.5.

Päivämessussa käyminen

Talven ja kevään aikana 2024–2025.

Vanhempainilta klo 18–19, kahvit 17.30 alkaen.

15.5. kappelissa

Leirijakso/intensiivijakso Kesijärven leirikeskus

2.-9.6.2025

11.-18.6.2025

2.-9.7.2025

1.-7.6.2025

Konfirmaatio klo 10, 12 tai 13.30 kappeli

15.6.2025

la 28.6.2025

13.7.2025

8.6.2025 klo 10

Tapaamispaikkojen osoitteet ovat ensimmäisessä riparikirjeessä.

Entä jos haluan käydä riparini muualla kuin Lopella?

Voit käydä rippikoulusi leirijakson esimerkiksi kristillisen järjestön järjestämänä. Lisäksi mm. monien urheilulajien harrastajille järjestetään omia rippikoululeirejä.  Jos olet kiinnostunut näistä vaihtoehdoista, kannattaa olla aktiivinen ja selvittää vaihtoehtoja itsenäisesti. 

Jos käyt riparisi leirijakson muualla kuin Lopen seurakunnassa, teet rippikoulun ennakkojakson joko Lopella tai riparisi järjestäjän ohjeilla.

Jos käyt leirijaksosi muualla, mutta ennakkojakson Lopella, ilmoittaudu myös Lopen seurakuntaan laittamalla viestiä Tuulalle.

Erityisrippikoulu

Erityisrippikoulu kehitysvammaisille nuorille järjestetään seutukunnallisesti. Vuoden 2025 rippikoulusta kysy diakonissa Auli Kovalaiselta auli.kovalainen(at)evl.fi puh. 0503833480. 

Mitä rippikoulu maksaa?

Rippikoulumaksu on 155€. Päivärippikoulu maksaa 90€. Lasku tulee maksettavaksi rippikoulun intensiivijakson päätteeksi. Taloudellisista syistä leirimaksusta voi saada vapautuksen. Anomuksen voi lähettää tässä alla olevasta linkistä. Maksuvapautusanomukset käsittelee kirkkoherra, loma-aikana kirkkoherraa sijaistava pappi. Lähetäthän mahdollisen maksuvapautusanomuksen ennen leirijaksoa / päiväriparin intensiivijakson alkuun mennessä.

Lomake: www.lopenseurakunta.fi/maksuvapautus

Leiririppikoulu maksaa seurakunnalle noin 2000 euroa rippikoululaista kohti. Suurin osa rippikoulun kustannuksista katetaan kirkollisverovaroin.

Jäikö vielä kysymyksiä? Ota yhteyttä riparivastaava Tuulaan ja etsitään yhdessä vastaukset! 

Riparipassi

Ripari alkaa jo lokakuussa. Ennen leiri-/intensiivijaksoa jokainen riparilainen tapaa omaa ripariryhmää ja osallistuu seurakunnan toimintaan.

Nämä ennen leirijaksoa pidettävät tapaamiset on koottu riparipassiin, joka lähetetään jokaiselle riparilaiselle postitse lokakuun alkupuolella samalla kun kerrotaan, mihin ryhmään kukin nuori pääsee.

Riparipassiin kerätään merkintöjä erilaisista tilaisuuksista.

  • Ryhmän yhteiset tapaamiset käydään aikataulun mukaisesti yhdessä oman ripariryhmän kanssa. 
  • Seurakuntatilaisuus. Saat valita vapaasti kolme käyntiä seurakunnan eri tilaisuuksissa. Voit käydä esimerkiksi nuortentilaisuuksissa, joista löydät listan  tapahtumakalenterista merkinnällä "Nuorille"Linkki avautuu uudessa välilehdessä. Voit myös osallistua Jumalanpalveluksiin tai hartauksiin. Nämä löytyvät tapahtumakalenterista merkinnällä "Jumalanpalvelukset ja uskonelämä"Linkki avautuu uudessa välilehdessä. Jos syksyn, talven ja kevään aikana osallistut esimerkiksi kastejuhlaan, kirkolliseen vihkimiseen tai hautajaisiin, saat merkinnän näistä. Lisäksi voit osallistua seurakunnan kinkereille, konsertteihin, aikuisten tilaisuuksiin, ym. Löydät nämä tapahtumat tapahtumakalenterista kategorioilla "Aikuisille", "Musiikki", "Lähetys- ja avustustyö". 
  • Erityisjumalanpalvelus. Saat vapaasti valita yhden seurakunnan jumalanpalveluksen. Suosittelemme erityisesti pääsiäisaikaa, jolloin on paljon vaihtoehtoja. Kaikki Lopen kappelin klo 10 messut käyvät tähän.
  • Palvelutehtävässä jokainen tekee hyvää auttamalla jotakuta ihmistä valitsemallaan tavalla.

Riparipassiin merkittyihin tilaisuuksiin osallistuminen on olennainen osa rippikoulun kokonaisuutta. Riparipassiin on merkitty ajankohta, johon mennessä passin on oltava täynnä ja jolloin se on palautettava oman riparin ohjaajille.

Ota yhteyttä

Seurakuntapastori

Vastuualueina kasvatustyö ja rippikoulut