Uutislistaukseen

Akashin linnan puisto ja kauniita Japanin syysmaisemia. Kuvassa linna, kukkia ja rantamaisema. Akashin linnan puisto ja kauniita Japanin syysmaisemia. Kuvat Asta Vuorinen.

Asta Vuorisen uutiskirje Japanista (11/2020)

8.12.2020 13.42

Syysterveiset Japanista!

Suomesta on kantautunut jo lumikuvia, mutta Japanissa eletään vielä syksyä. Tänä vuonna syksy on ollut pitkä, mutta illat ovat nyt viilenneet ja olenkin kaivanut villasukat ja pitkähihaiset kesäteloilta käyttöön. Lämmityslaitteet ovat myös valmiit käyttöön otettaviksi. Lokakuussa saimme vastaanottaa työalueelle Yamaguchin perheen ja Syrjäteitä odotetaan saapuviksi 26.11. Maahan saapuessa heillä on edessään kahden viikon pakollinen karanteeni, jonka jälkeen luvassa pieni virastoralli. Minäkin pääsin viime viikolla asioimaan poliisilaitoksella, kun japanilaisen ajokorttini voimassaolo oli umpeutumassa. Seuraavaksi pieni maistiainen virastorallista japanilaiseen tapaan.

Rallia luukulta toiselle

Japanissa viranomaisten kanssa asioimiseen pitää varata riittävästi aikaa. Asiat sujuvat kyllä, mutta kaikki tarvittavat paperit täytyy olla mukana ja lomakkeet täytetty oikein. Normaalioloissa virastoissa on henkilökuntaa avustamassa lomakkeiden täytössä ja lomakkeiden mallikappaleet ovat esillä. Reilu kuukausi ennen kuin ajokorttini vanheni, sain postia poliisilta. Siinä oli ohjeet mitä pitää ottaa mukaan (mm. kutsukirje ja kuulakärkikynä) virastoon ajokorttia uusiessa. Ajokorttikeskukselle mennessäni prosessi oli varsin monivaiheinen, mutta kieltämättä hyvin ohjeistettu ja viitoitettu. Onnekseni päivä oli hiljainen ja useimmille luukuille pääsin suoraan ilman jonotusta. Ensimmäisellä luukulla sain terveyskyselylomakkeen ja ajokorttini kopioitiin lomakkeelle. Toisella luukulla maksoin kortin uusimiskulut sekä maksun (pakollisesta) turvallisen ajon luennosta (yhteensä noin 31 €).

Lomakkeelle leimattiin tieto hoidetusta maksusta. Kolmannella luukulla virkailija tarkisti osoitetietojeni paikkansapitävyyden ja neljännessä pisteessä oli näöntarkastus. Viidennellä luukulla virkailija tarkisti ensimmäiseltä luukulta saadun kyselylomakkeen, jossa kysyttiin esim. onko minulla ollut tajuttomuuskohtauksia viimeisen viiden vuoden aikana (ei). Kuudennelle pisteelle jäivät kaikki lomakkeet ja otettiin valokuva korttia varten. Mukaani sain A6 kokoisen paperin, johon oli merkitty juokseva numero. Seurasin opastusta kohteeseen nro. 7, jossa lapun värin perusteella minut ohjattiin luentosaliin lapun numeron mukaiselle istumapaikalle. Hetken odottelun kuluttua alkoi kahden tunnin luento. Luento käsitteli turvallista ajamista, onnettomuustilastoja, turvavyön käyttöä sekä opetettiin miten liikennympyröissä ajetaan. Ne ovat vielä melko harvinaisuus vielä Japanissa. Ensimmäinen liikenneympyrä tänne taidettiin rakentaa vuonna 2014. Luennon päätyttyä otimme lappumme ja muodostimme numerojärjestyksessä johon luukulle numero 8. Sieltä meille jaettiin valmiit ajokortit. Luento alkoi tasan kello 10, päättyi tasan klo 12 ja poistuin rakennuksesta ajokortti mukanani 12.02. Asiointia varten piti toki matkustaa naapurikaupunkiin asti, mutta kahden ja puolen tunnin asioinnilla minulla oli kädessäni valmis kuvallinen ajokortti. Luukkuja oli monta, mutta prosessi selvästi eteni joka luukulla, eikä tarvinnut penätä asian etenemistä tai hyppiä edes takaisin luukkujen välillä.

Kuulumisia seurakunnasta

Koronatilanne on Japanissakin jälleen huonontunut. Toistaiseksi olemme kuitenkin voineet kokoontua turvatoimia noudattaen. Pienessä kirkkosalissa turvavälien pitäminen alkaa olla vaikeaa, jos jumalanpalvelukseen tulee 20 ihmistä. Onneksi tilaan saa läpivedon pitämällä ovea ja ikkunaa auki. Jumalanpalveluksen yhteydessä 22.11. jaoin todistukset SuomiABC-kurssilaisilleni. Ensi vuoden puolella jatketaan opiskelua, jos mahdollista. Syksyn mittaan jumalanpalveluksissa on käynyt uusia ihmisiä, osa useastikin. Yksi kirkossakävijöistämme on aloittanut kastekoulun ja jos kaikki etenee suunnitellusti, niin kastejuhlaa vietetään jouluna. Todellinen adventin aika siis alkamassa, kun odotamme suurta juhlaa.

Terveisin, Asta